پژوهش جدید محققان: این گیاه میتواند در شرایط سخت مریخ زنده بماند
محققان چینی نوعی خزه صحرایی را کشف کردهاند که در شرایط آبوهوایی مختلف، از قطب جنوب گرفته تا بیابان موهاوی (Mojave)، رشد میکند. به گفته آنها، این خزه میتواند در سطح مریخ نیز بدون هیچگونه گلخانهای زنده بماند.
براساس گزارش گاردین و مقاله منتشرشده در ژورنال The Innovation، محققان دانشگاه آکادمی علوم چین در پژوهش خود توضیح دادهاند خزهای با نام علمی «Syntrichia caninervis» میتواند در برابر شرایط مریخ، مانند خشکسالی، تشعشعات خطرناک خورشیدی و سرمای شدید مقاومت کند.
بهطورکلی، رشد گیاهان سیاره زمین در مریخ میتواند به انسان کمک کند سطح بایر سیاره سرخ را قابلسکونت کند. پروفسور «استوارت مک دانیل»، متخصص خزه در دانشگاه فلوریدا نیز درباره این پژوهش میگوید:
«پرورش گیاهان زمینی بخش مهمی از هر مأموریت فضایی بلندمدت است؛ زیرا گیاهان دیاکسیدکربن و آب را به اکسیژن و کربوهیدرات تبدیل میکنند. خزه صحرایی، خوردنی نیست اما میتواند نقشهای مهم دیگری در فضا ایفا کند.»
خزه صحرایی میتواند در مریخ دوام بیاورد
محققان در پژوهش جدیدشان توضیح میدهند که چگونه خزههای صحرایی نهتنها در شرایط سخت زنده میمانند، بلکه بهسرعت میتوانند از کمآبی تقریباً کامل بهبود یابند. این خزهها پس از گذراندن پنج سال در دمای منفی 80 درجه سانتیگراد و تا 30 روز در دمای منفی 196 درجه سانتیگراد و پسازآن قرارگرفتن در معرض پرتوهای گاما، وقتی دوباره به شرایط رشد طبیعی بازگشتند، توانستند خودشان را بازسازی کنند.
این محققان شرایط مریخ را از نظر فشار، دما، گازها و تشعشعات فرابنفش شبیهسازی کردند و دریافتند این خزه در این محیط زنده میماند و میتواند دوباره در محیط طبیعی رشد کند.
ازآنجاییکه بیشتر گیاهان نمیتوانند تنشهای سفرهای فضایی را تحمل کنند، محققان امیدوارند در آینده این خزهها بتوانند به مریخ یا ماه برده شوند تا بتوان آنجا کلنیسازی (Colonisation) کرد.
البته محققان میگویند این آزمایشها اولین قدم مهم این مسیر هستند و هنوز مشخص نیست این خزه بتواند در مریخ منبع اکسیژن باشد؛ چراکه شاید نتواند در بافت مریخ تکثیر شود. محققان در این پژوهش شرایط مریخ را شبیهسازی کردند اما خاک آنها از آن سیاره نبوده است. همچنین خزهها برای رشد به آب نیاز دارند. به همین دلیل نمیتوان با قطعیت گفت این خزه در شرایط واقعی مریخ چگونه خواهد بود.