سختیها و پیچیدگیهای ساخت سریالهای اسطورهای/ تهیهکننده و کارگردان «ترور» حاج قاسم از پیچیدگیهای ساخت گفتند
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری ، رئیس سازمان صداوسیما بهتازگی در پشتصحنه تولید سریال «ترور» حاضر شد؛ مینیسریالی درباره سردار دلها که تا پیش از این دیدار در سکوت خبری قرار داشت و حتی اخبارش تکذیب شده بود!
«ترور» محصول مؤسسه اندیشه شهید آوینی است که برای ساخت دو فصل «گاندو» شناخته میشود و بهتازگی «محرمانه» را با همان سبک و سیاق روی آنتن داشت؛ مؤسسهای که البته کیفیت آثارش محل مناقشه است و پیش از این توسط مهدی نقویان مدیر کنونی سیمافیلم مدیریت میشد.
براساس اخبار قبلی، «ترور» کل زندگی سردار را بهتصویر نمیکشد، بلکه به ماجرای ترور ناموفق ایشان در شهریور 1398 در کرمان میپردازد و گفته شده است محور قصه آن، اهمیت قدرت منطقهای اوست.
«ترور» پیشتر چند بار تا مرز تولید رفته و به انجام نرسیده بود؛ مرتبه اول، حامد عنقا نویسنده و تهیهکننده بود و حمید زرگرنژاد کارگردان آثاری چون «ماهورا» و «شماره 10» کارگردان آن، بعدتر سیروس مقدم بهعنوان کارگردان تازه معرفی شد، اما باز هم به تولید نرسید.
با حضور خیرالله تقیانیپور و مجتبی امینی بهعنوان آخرین کارگردان و تهیهکننده، بالاخره طلسم تولید «ترور» شکست و تصویربرداری آن آغاز شد.
تقیانیپور اگرچه فیلمساز جوانی است اما با ساخت 2 فصل سریال «نجلا» کارنامهای قابل قبول دارد. او که قرار است تا چهارمین سالگرد شهادت سردار سریال را برساند بهتعبیر خودش که با خبرنگار تسنیم گفتوگو کرد تا به حال دوسوم سریال را تصویربرداری کرده است.
فرهاد قائمیان، انوش معظمی، رامین راستاد، مهدی سلوکی، یدالله شادمانی و افشین سنگچاپ با حضور محمدحسین لطیفی، هدایت هاشمی و شهرام ابراهیمی با معرفی نانت تومه (بازیگر ارمنی ـ مسیحی) از جمله بازیگران این سریالاند.
وقتی در پشتصحنه این سریال حاضر شدیم با خیرالله تقیانیپور که روزی در همان روزهای شهادت حاج قاسم آرزو داشت برای سردار دلها کاری بسازد به خبرنگار تسنیم گفت: واقعاً خدا را شکر میکنم؛ حاج قاسم شخصیت بسیار بینظیر و بزرگی است. این نکته را مطرح میکنند «ترور» چقدر میتواند به حاج قاسم سلیمانی ادای دین کند؛ من میگویم اگر کشورهای دنیا نصف حاج قاسم را داشتند چندین کار میساختند. درباره جنگ جهانی و قهرمانان کاذبشان هالیوود، اثرها ساخته است. اگر ما صدها کار درباره این شخصیتها بسازیم ادای دین نمیشود، چرا که شخصیتهایی همچون «حاج قاسم» برای اقتدار و امنیت این کشور کارهای بزرگی کردهاند و اگر امنیتی در منطقه داریم صدقِسری حاج قاسم است. خیلی وقت است سینمای قهرمان ما کمرنگ شده است در صورتی که اینجا قهرمانان واقعی داریم که ساخته نشدهاند.
یکی از نکاتی که در جریانِ حضور، مورد سؤالمان بود؛ آیا حاج قاسم کاراکتری در سریال خواهد بود که او را میبینیم و کسی نقش او را بازی میکند؟؛ تقیانیپور به این سؤال تسنیم اینگونه پاسخ داد: مرتب نقش تأثیرگذاری حاج قاسم را در سریال میبینیم چه بهصورت مستند و چه دوستان امنیتیشان از این نقش میگویند، اما کسی این نقش را بازی نمیکند.
امینی خاطرنشان کرد: واقعاً برای این 8 قسمت مینیسریال 8 بار فیلمنامه بازنویسی شد. آرش قادری با همه حساسیتها با تمرکز نگارش و بازنویسی فیلمنامه را دنبال کرد و الآن در مرحله تولید هستیم. واقعاً کار برای اسطورهها و قهرمانان ملی ساختن بهشدت سخت و نفسگیر است، واقعاً یک مینیسریال 8قسمتی برای این قهرمان بهاندازه یک کار 50، 60 قسمتی انرژی میگیرد.
تهیهکننده سریال «ترور» در پاسخ به این سؤال که “پیچیدگیهای ساخت چنین سریالی برای شما که «گاندو» ساختید هم آنقدر پیچیده و سخت است؟”، ابراز کرد: جنس کارهایی که بهسمت قهرمانی میرود که آن قهرمان برای مردم قابل لمس است و با او زندگی کردهاند بهمراتب کار سختتری است تا پروژهای که یک قهرمان خودش میسازد. مخاطب بهراحتی با آن قهرمان ساختگی همذاتپنداری خواهد کرد و آن را دوست خواهد داشت و با درام داستان ارتباط میگیرد، اما قهرمانی که وجود دارد و آن را میشناسد ترسیم و طراحی درام با این موضوع و تولید این اثر با وسواس و حساسیتهای خاصی پیش میرود، چون مخاطب آن قهرمان را لمس کرده است و خارج از نگاه و ادراک مخاطب مسیری که بهتصویر کشیده باشد برای مخاطب قابل درک و قبول نباشد قاعدتاً آن را پس میزند، به این خاطر است که تولیدکنندهها کمتر ریسک میکنند بهسمت ساخت چنین کارهایی بروند.