سیاسی

دستغیب: دیوان محاسبات در «اعتماد آفرینی ملی» نقش مهمی دارد

دستغیب: دیوان محاسبات در «اعتماد آفرینی ملی» نقش مهمی دارد

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، نمایندگان عضو کمیته بودجه و برنامه‌ریزی مجمع مجالس آسیایی متشکل از ۲۲ کشور آسیایی، عصر امروز دوشنبه ۱۹ تیرماه، در نشستی با مأموریت‌ها و اقدامات این نهاد نظارتی آشنا شدند.

در این دیدار سیداحمدرضا دستغیب ضمن عرض خیرمقدم و آرزوی اقامت خوش در ایران برای هیأت پارلمانی مجمع مجالس آسیایی، به اهمیت و جایگاه دیوان محاسبات در قوانین و مقررات موضوعه کشور، از جمله قانون اساسی، قانون محاسبات عمومی و آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی اشاره و اظهار کرد: دیوان محاسبات ایران با شعار محوری شفافیت و انضباط مالی، به‌ عنوان یک دستگاه حاکمیتی، بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی نظارت می‌کند و در راستای پاسداری از بیت‌المال، پیشگیری از فساد، کشف و افشای به­ موقع و برخط تخلّفات، اعتمادآفرینی ملّی و استفاده مناسب، کارآمد و اثربخش از امکانات، اموال و وجوه عمومی ایفای نقش می‌کند.

دستغیب تصریح کرد: دیوان محاسبات، اصلی‌ترین نهاد نظارتی کشور در بخش کنترل مالیه عمومی است که براساس اصل ۵۴ قانون اساسی، به‌ عنوان نهاد تخصصی و فنی در امور مالی کشور عمل می‌کند؛ همچنین براساس اصل ۵۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی، دیوان محاسبات به تمام حساب‌های وزارتخانه‌ها، مؤسسات، شرکت‌های دولتی و سایر دستگاه‌ها به ترتیبی که قانون مقرر می‌دارد، رسیدگی یا حسابرسی می‌‌کند.

وی گفت: همچنین، براساس ماده ۱۰۴ قانون محاسبات عمومی، دیوان محاسبات کشور مکلّف است با بررسی حساب‌ها و اسناد و مدارک و تطبیق با صورت‌حساب عملکرد سالانه بودجه کل کشور، نسبت به تهیه تفریغ بودجه سالانه اقدام و هر سال گزارش تفریغ بودجه سال قبل را به انضمام نظرات خود به مجلس شورای اسلامی تسلیم کند، دیوان محاسبات این وظیفه مهم را با بهره‌گیری از ظرفیت و توان فنی و تخصصی پرسنل خدوم خود در ستاد مرکزی و ۳۱ شعب استانی خود در سراسر کشور به انجام می‌رساند.

رئیس کل دیوان محاسبات کشور با اشاره به اینکه در آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی نیز مواد قانونی متعددی برای تبیین جایگاه نظارتی دیوان محاسبات در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: قانون دیوان محاسبات، فرآیند موشکافانه ‌ای را برای مقابله با تخلفات مالی بخش عمومی پیش‌بینی کرده است، از جمله، وجود دادسرای دیوان محاسبات کشور با هدف حفظ حقوق بیت‌المال در حدود قوانین و مقررات مالی کشور و نیز هیأت‌­های مستشاری و محکمه تجدیدنظر با حضور دائمی حاکم شرع – که هم‌زمان معاون قضایی رئیس قوه‌قضاییه کشور نیز است – با صدور احکام شرعی و قضایی در رابطه‌ با تخلفات مالی، به رئیس‌کل دیوان در پیشبرد اهداف و مأموریت‌های قانونی کمک می‌کنند.

وی گفت: دیوان محاسبات کشور در جدیدترین اقدام قانونی خود، مجموعه‌ای از پیشنهادهای نظارتی را برای درج در برنامه پنج‌ساله هفتم توسعه کشور، که هم‌اکنون در حال بررسی در پارلمان است، در اختیار دولت و سازمان برنامه و بودجه قرار داده است.

دستغیب در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین ابعاد دیپلماسی پارلمانی، مشارکت در فعالیت‌های چندجانبه بین‌المللی در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، مالی، فرهنگی و اجتماعی، است گفت: در این میان، مجمع مجالس آسیایی از اهمیت بالایی در پیشبرد این هدف برخوردار است و در اینجا از حضور و مشارکت دیوان محاسبات کشورها در فرآیند فعالیت‌های بین‌المللی این مجمع، استقبال می‌کنیم و امیدواریم همکاری سازنده‌ بین دیوان محاسبات جمهوری اسلامی ایران با سازمان‌های متناظر در کشورهای عضو، هر چه بیشتر تقویت شود.

رئیس کل دیوان محاسبات کشور گفت: در این زمینه، دیوان محاسبات جمهوری اسلامی ایران در کارگروه اهداف و معیارهای کلیدی توسعه سازمان اینتوسای (INTOSAI WGSDGs KSDI) و همین کارگروه در سازمان آسوسای (ASOSAI WGSDGs) عضو بوده و مشارکت فعال در اقدامات بین‌المللی این دو کارگروه مهم دارد.

دستغیب افزود: دیوان محاسبات کشور همچنین بر لزوم استفاده از فناوری‌های پیشرفته برای برقراری ارتباطات هوشمند بین‌المللی بین دیوان محاسبات کشورهای عضو اینتوسای تأکید کرده و بر این باور است که اکوسیستم مدیریت مالی عمومی (PFM) از مدیریت بودجه شروع و به ‌نظام گزارشگری مالی و حسابرسی ختم می‌شود و ضرورت دارد از ادبیات مورد پذیرش در مطالعات بین‌المللی در حوزه مالیه عمومی و حکمرانی مطلوب نظام تصمیم‌گیری استفاده شود.

وی بیان کرد: دیوان محاسبات جمهوری اسلامی ایران با عضویت فعال در سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای در حوزه حسابرسی دولتی اعم از اینتوسای (سازمان بین‌المللی مؤسسات عالی حسابرسی)، آسوسای (سازمان مؤسسات عالی حسابرسی کشورهای آسیایی)، اکوسای (سازمان مؤسسات عالی حسابرسی کشورهای عضو اکو)، شانگهای سای (سازمان مؤسسات عالی حسابرسی کشورهای عضو شانگهای) و مجمع دیوان محاسبات کشورهای دارای نظام قضایی حسابرسی اینتوسای و امضای یادداشت تفاهم همکاری با دیوان محاسبات ۱۸ کشور جهان از قاره‌های مختلف، آمادگی کامل برای انتقال تجارت فنی و تخصصی، با قدمتی بیش از ۱۱۷ سال تجربه حسابرسی دولتی، به همتایان خود در سراسر جهان را داراست.

دستغیب بیان کرد: دیوان محاسبات جمهوری اسلامی ایران ضمن خوشامدگویی مجدد به نمایندگان کمیته دائمی بودجه و برنامه‌ریزی مجمع مجالس آسیایی، آمادگی خود را مبنی بر افزایش ارتباطات و همکاری‌های بین‌المللی با دیوان محاسبات کشورهای عضو مجمع مجالس آسیایی اعلام و درخواست می‌کند­ که اعضای مجمع مجالس آسیایی در قطعنامه‌های پایانی خود در نشست‌های مختلف، بر ضرورت ایفای نقش و کنشگری مؤسسات عالی حسابرسی کشورهای عضو در تقویت پاسخگویی، شفافیت و کنترل مالی در حوزه حسابرسی بخش عمومی در کشورهای متبوع تأکید کند.

محمدرضا مجیدی دبیرکل اتحادیه پارلمان‌های آسیایی APA و مدیر عامل انجمن ایرانی همکاری با یونسکو هم طی سخنانی در جمع نمایندگان پارلمان‌های آسیایی که در دیوان محاسبات جمهوری اسلامی ایران گرد آمده بودند، گفت: باید بابت مهیا شدن این فرصت بی‌نظیر از رئیس کل دیوان محاسبات جمهوری اسلامی ایران و سایر همکارانشان قدردانی کرد چراکه آشنایی اعضای این اتحادیه با رسالت‌ها و مأموریت‌های این نهاد نظارتی، در تداوم همکاری‌های دوجانبه بین‌المجالس بسیار مؤثر خواهد بود.

دبیرکل اتحادیه مجالس آسیایی تصریح کرد: این اتحادیه مایل است تا با برگزاری نشست‌های مشترک، درباره نقش حسابرسی در برنامه‌های توسعه ملی و بین‌المللی و همچنین جایگاه دیوان‌های محاسبات کشورهای مختلف در نظارت اثربخش، مشارکت فعال داشته باشد.

در ادامه این نشست، سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس یازدهم و نایب رئیس کمیته اجرایی کنفرانس محیط زیست و توسعه پارلمان‌های منطقه آسیا (APPCED)، ضمن خوش آمدگویی به حاضرین در نشست اظهار کرد: نظارت دیوان محاسبات بر اجرای قوانین زیست‌محیطی در قالب «حسابرسی محیط زیست» از جمله مواردی است که در جمهوری اسلامی ایران در حال اجراست و نتایج خوبی را هم به دنبال داشته است.

نماینده مردم تهران در مجلس در ادامه تأکید کرد: مشارکت مؤثر و فعالانه دیوان محاسبات جمهوری اسلامی ایران در قوانین سه‌گانه «قانون حفاظت از منابع آبزی»، «قانون هوای پاک» و «معضل گرد و غبار» با محقق شدن حسابرسی‌های آسیب‌شناسانه و عملکردی، راهگشای بسیاری از معضلات و مشکلات در حوزه محیط زیست بوده است.

رفیعی در پایان، با ارائه پیشنهادی زیست‌محیطی، بیان کرد: پیشنهاد می‌شود تا تمامی اعضای اتحادیه مجالس آسیایی با مشارکت در حوزه «حسابرسی گرد و غبار» در مقوله مدیریت، کنترل و کاهش مخاطرات زیست‌محیطی ناشی از آن، همکاری کنند.

در این نشست تعدادی از اعضای کمیته برنامه‌ریزی و بودجه مجالس کشورهای آسیایی به موضوع محیط زیست و مخاطراتی که گرد و غبار برای کشورهای آنان ایجاد کرده اشاره و خواستار برنامه‌ریزی هدفمند برای جلوگیری از تخریب محیط زیست به خصوص جلوگیری از گرد و غبار شدند.

براساس این گزارش، نشست کمیته دائمی بودجه و برنامه‌ریزی مجمع مجالس آسیایی از تاریخ ۱۸ الی ۲۱ تیر ماه سالجاری به میزبانی مجلس شورای اسلامی در تهران در حال برگزاری است.

مجمع مجالس آسیایی (APA)، ۴۴ عضو اصلی، ۱۴ عضو ناظر و ۴ کمیته اصلی دارد که یکی از کمیته‌های اصلی و دائمی آن، کمیته بودجه و برنامه‌ریزی است. این مجمع حدود ۱۷ سال پیش به ابتکار جمهوری اسلام ایران تأسیس شد و دبیرخانه دائمی آن در تهران قرار دارد.

پایان پیام/

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا