آب مایع در زیر یخها؛ چهار قمر بزرگ اورانوس احتمالاً لایهای از اقیانوس مایع دارند
سیاره اورانوس حداقل 27 قمر دارد و همه آنها مثل سیاره اصلی سرد و یخی هستند. اما در میان بزرگترین قمرهای این کره، چهار ماه وجود دارند که احتمالاً در لایههای زیرین خود دارای اقیانوسهایی به عمق چندین کیلومتر هستند.
به گزارش گیزمودو، محققان میگویند چهار قمر اورانوس احتمالاً آنقدر بزرگ هستند که بتوانند گرمای داخلی خود را حفظ کنند و محیط احتمالاً جامد درونشان را به حالت مایع درآورند.
«جولی کاستیلو-روگز»، دانشمند سیارهشناس آزمایشگاه پیشران جت ناسا میگوید: «وقتی حرف از بدنههای کوچک – سیارههای کوتوله و قمرها – به میان میآید، سیارهشناسها پیشتر شواهد وجود اقیانوس در چندین محیط نامحتمل ازجمله در سیارههای کوتوله سرس و پلوتو و میماس، قمر زحل را پیدا کرده بودند. مکانیزمهایی در کار است که ما بهطور کامل آنها را درک نمیکنیم.»
تیمی به رهبری کاستیلو-روگز چندی قبل به بررسی دادههای ثبتشده از اورانوس توسط فضاپیمای وویجر 2، رصدهای زمینی و اطلاعات مأموریتهای گالیله، کاسینی، Dawn و New Horizons پرداختند. آنها از این اطلاعات در ترکیب با مدلهایی استفاده کردند که برای تشخیص تخلخل قمرهای اورانوس و پتانسیل حفظ گرما در آنها ساخته شده بودند.
قمرهای بزرگ اورانوس گرمای خود را حفظ میکنند
نتیجه این بود که از میان این پنج قمر فقط «میراندا»، کوچکترین آنها، خیلی زودتر از انتظار گرمای خود را از دست میداد. بااینحال، ظاهراً چهار قمر دیگر – بهخصوص «تیتانیا» و «اوبرون» – در اطراف هسته خود گوشتهای سنگی دارند که میتواند اقیانوسها را گرم و در حالت مایع نگه دارد. نام دو قمر دیگر «آریل» و «اومبریل» است.
محققان همچنین دریافتند که این قمرها احتمالاً کلرید و آمونیاک دارند. این عناصر میتوانند بهعنوان عایقی در برابر سرما عمل کند و جلوی یخزدن اقیانوسها را بگیرد. نتایج این پژوهش در مجله Geophysical Research منتشر شده است.
اورانوس اخیراً با تلسکوپهای متعددی مورد بررسی قرار گرفته و یکی از آنها تلسکوپ فضایی هابل است. این تلسکوپ نشان داد که یک لکه سفید بزرگ روی این سیاره وجود دارد و احتمالاً یک یخ عظیم درحال بزرگترشدن است.