مسیر انتخاب| رسانههای اصلاحطلب: جبهه اصلاحات دو پاره شد
گروه سیاسی خبرگزاری فارس؛ مسیر انتخاب: «متقاضیان داوطلبی نمایندگی مجلس شورای اسلامی از دوشنبه هفته آینده ۱۶ مرداد لغایت ۲۲ مرداد مهلت دارند تا درخواست خود را در آدرس keshvar.moi.ir ثبت نمایند. ثبت اطلاعات در این سامانه، برای ثبت نام نهایی داوطلبان در مرحله بعدی، الزامی است.» این پیامک وزارت کشور که به صورت عمومی ارسال شد زنگ آغاز ماراتن انتخابات امسال بود. البته امسال همزمان با انتخابات مجلس شورای اسلامی انتخابات مجلس خبرگان رهبری هم برگزار خواهد شد که اهمیت انتخابات 11 اسفند امسال را افزایش می دهند.
پیش ثبت نام متقاضیان انتخابات مجلس از 16 مرداد به دلیل اصلاحیه قانون انتخابات بود که مجلس تلاش کرد با تسریع در روند تصویب و ابلاغ آن، قانون جدید را به انتخابات امسال برساند. جعفری کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی در این باره می گوید: چارچوب های جدید این قانون برای افزایش زمان بررسی صلاحیت ها، شفافیت رسیدگی به تخلفات انتخاباتی، دقت بیشتر در جزئیات برگزاری انتخابات و … می تواند در افزایش سلامت و اطمینان مردم از رقابتی سالم مناسب باشد.
اجرای قانون جدید و پیش ثبت نام از متقاضیان به نوعی تحرک جریان های سیاسی را هم افزایش داد و احزاب و شخصیت های مختلف در چرخه انتخابات ورود کردند و رسانه ها بیش از پیش وارد گردونه انتخابات شدند.
جبهه اصلاحات دوپاره شد
هفته پیش جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات درباره چگونگی ورود این جریان به انتخابات مجلس دوازدهم، اعلام کرد: «اعلام شده است که ۱۶ مرداد ثبت نام اولیه انتخابات مجلس شورای اسلامی آغاز میشود. این موضوع در دستور کار جبهه اصلاحات قرار دارد و در جلسه یکشنبه این هفته، مواضع درباره این انتخابات اعلام می شود.» جواد امام بعدتر در مصاحبه ای گفت نتیجه جلسه یکشنبه این شد: «توصیهای برای پیش ثبتنام نداریم».
کارشناسان سیاسی این موضع گیری را در تعارض با مواضع برخی از چهره های اصلی جبهه اصلاحات از جمله رئیس پیشین این جبهه دانستند.
یک روز بعد انصاف نیوز از رسانه های نزدیک به چهره های اصلاحات خبر از دو پاره شدن جبهه اصلاحات داد. انصاف نیوز نوشت: مصوبهی جبهه اصلاحات مبنی بر «توصیهای برای پیش ثبتنام نداریم» که خبر آن روز یکشنبه اعلام شد با رای شکنندهی ۱۹ به ۱۶ به تصویب رسیده است که باعث دو پاره شدن این جریان، همراهی بخش میانهروی آنها با دیگر میانهروها یعنی جریان اعتدالی و اصولگرایان معتدل در انتخابات خواهد شد. در این جلسه که فضای آن سنگین توصیف شده است، در رایگیری آخر، پنج پیشنهاد مطرح شد ولی هیچکدام رای نیاورد و در نهایت پیشنهاد خود هیات رئیسه با میزان شکنندهای رای آورد.
انصاف نیوز نوشت: با توجه به نتیجهی این رایگیری، پیشبینی میشود که احزاب اعتماد ملی، کارگزاران، ندا، توسعه و شخصیتهایی مانند بهزاد نبوی و اسماعیل گرامی مقدم برای انتخابات پیش روی مجلس از پیشثبتنام دفاع کنند، همچنان که گرامی مقدم امروز در روزنامهی اعتماد موضعی در این راستا گرفته است و بهزاد نبوی نیز دو هفته پیش در مصاحبه با انصاف نیوز موضعگیری کرده بود.
لاریجانی زیر چتر اصلاحات می رود؟
روزنامه «آرمان ملی» در گزارشی با عنوان «پیام همنشینی لاریجانی، روحانی، ظریف و جهانگیری چیست؟» به بررسی احتمال ائتلاف انتخاباتی لاریجانی_ روحانی پرداخته است.
در قسمتی از این گزارش آمده: نخستین گمانهای که برخی اصولگرایان مخالف اعتدال به تبلیغ آن میپردازند، همکاری مشترک لاریجانی با اصلاحطلبان و اعتدالیون است. آن ها معتقدند: «بیتردید حضور علی لاریجانی میتواند اتفاق مهمی در انتخابات مجلس قلمداد شود؛ زیرا علاوه بر آنکه شخص لاریجانی در انتخابات تأثیرگذار است، نیروهای سیاسی را هم حول خود جمع میکند. روحانی هم همین وضعیت را دارد.»
سایت «فردا» هم نوشته: «ظریف در سالهای اخیر به علی لاریجانی نزدیک شده است؛ شاهد آنکه هم در دوران وزارتش لاریجانی بهعنوان رئیس مجلس از عملکرد وزارتخارجه دفاع تمامقد میکرد و هم آنکه گفته میشد اگر لاریجانی در 1400 به پاستور میرسید، ظریف باردیگر بر کرسی وزارت خارجه تکیه میزد.
پیش تر منصور حقیقتپور مشاور علی لاریجانی گفته بود که ما هیچ توافق و تفاهمی بین آقای لاریجانی و جریانات اصلاح طلب نمیبینیم و هیچ ائتلافی بین آقای لاریجانی و این شخصیتهای اصلاح طلب و یا گروههای اصلاح طلب وجود ندارد.
دعوای همیشگی اصلاح طلبان با شورای نگهبان نیز همچنان جاری است
غلامحسین کرباسچی دبیرکل سابق حزب کارگزاران سازندگی، گفت: برگزاری انتخابات به صورت تناسبی و غیر آن تفاوتی ندارد. در حقیقت اصل انتخابات این است که شورای نگهبان، صلاحیتها را رد نکند. واقعیت امر این است که وقتی همه کاندیداهای اصلاحطلب ردصلاحیت شوند اگر انتخابات تناسبی هم برگزار شود به رقابت داخلی میان خود آقایان تبدیل میشود. به عبارت دیگر وقتی اصلاحطلبان تایید صلاحیت نشوند چه فرقی میکند که انتخابات تناسبی برگزار شود یا خیر.
رصد رسانه های اصلاحات بر فضای انتخابات خبرگان رهبری
روزنامه «آرمان امروز» توییتی از محمد مهاجری راجع به انتخابات مجلس خبرگان بازنشر کرد، مهاجری در این توییت نوشته بود: «اتفاقاتی در سکوت خبری در دست انجام است و جریان خالصساز سرگرم تهیه لیستهای انتخاباتی خود است. گفته میشود تاکنون نام آقایان کاظم صدیقی و علیرضا پناهیان بهعنوان نامزدهای قطعی این جریان در تهران مطرح شده است.
روزنامه اعتماد نیز در گزارشی با عنوان «4جریان اصلی خبرگان» به بررسی انتخابات مجلس خبرگان پرداخته. در این گزارش آمده است: باید دید سرانجام رایزنی ها در انتخابات مجلس خبرگان چه سرانجامی خواهد داشت، آیا قرار است لیست جبهه پایداری جایگزین لیست یاران اعتدال شود؟ یا اینکه خبرگان ششم با حضور 4جریان (2جامعتین، لیست اعتدال و لیست پایداری) به ایستگاه انتخابات میرسد؟
بازنمایی اختلاف میان مجلس و دولت خط رسانه ای اصلاحات
روزنامه اعتماد در گزارشی تحت عنوان «نو اصولگرایان علیه اصولگرایان» نوشت: قالیبافیها اینبار-انتخابات مجلس دوازدهم- با جبهه پایداری متشکل از تعدادی از وعاظ و فعالان سیاسی طرف نیستند؛ مساله دولت رییسی است که میخواهد مجلس دوازدهم را از آن خود کند تا در ادامه کار «از گل نازکتری» که مجلس یازدهم به آنها گفت را هم نشنود. اعتماد دست فرمان قالیباف را سمت پاستور معرفی میکند اما برنامه کوتاه مدت این جریان را کسب کرسی های مجلس می داند.
اعتماد می نویسد: شنیدههای «اعتماد» حاکی است، چهرههای نزدیک به محمدباقر قالیباف که در مناصب اداری مجلس هستند، برای انتخابات مجلس دوازدهم قصد کاندیداتوری دارند. اسامی همچون «امیر ابراهیم رسولی»، مشاور رییس و مدیرکل هیات رییسه مجلس، «سعید احدیان»، دستیار سیاسی و رسانهای رییس مجلس و «احسان عسکری» مشاور رییس مجلس، در صدر این اسامی قرار دارند.
تحلیل آرمان امروز از 5 ضلعی اصولگرایان در انتخابات
روزنامه «آرمان امروز» با انتشار گزارشی نوشت: بیش از هر طیفی این اصولگرایان هستند که با تنوع بیشتر و البته تحرک بیشتر، خود را برای انتخابات آماده میکنند. رقابت در این اردوگان را باید در ۵ ضلع تکفیک شده بررسی کنیم.
باید به پنج جریان «علی لاریجانی»، «ابراهیم رییسی»، «محمدباقر قالیباف»، «محمود احمدینژاد» و البته «جبهه پایداری» اشاره کنیم. اگر چه از هم اکنون نمیتوانیم درصد مشارکت را پیشبینی کنیم ولی با حضور این جریانها روی کاغذ میتوانیم رقابت نزدیکی را بین آنها پیشرو داشته باشیم.
شورای ائتلاف کارنامه نمایندگان مجلس را نهایی کرده است
حداد عادل رئیس شورای ائتلاف همچنان بر کارنامه نمایندگان مجلس تاکید دارد. حداد گفته است: کارهایی مثل نظارت بر نمایندگان مجلس را ما پیش بردیم و تاکنون در حالی که ما هنوز نزدیک به هشت ماه به انتخابات فاصله داریم نظارت بر اکثریت نمایندگان مجلس به پایان رسیده است و ما تعهد کردیم که بر کار نمایندگان نظارت داشته باشیم. کارنامهای برای نمایندهای تنظیم کردهایم که بتوانیم پاسخگوی مردم باشیم و در واقع آنهایی که خوب کار کردند به مردم معرفی کنیم و آنهایی هم که ضعیف بودند یا مشکل داشتند دربارهی آنها در انتخابات آینده تصمیم بگیریم. ما امید مردم و اعتماد مردم به شورای ائتلاف را گرانبها میدانیم و مایلیم حفظ کنیم.
دعوت جریان اصولگرایی از شایستگان برای پیش ثبت نام در انتخابات مجلس
احزاب و جریان های مختلف اصولگرایان با انتشار بیانیه هایی از چهره های مختلفی که خود را دارای صلاحیت نمایندگی مجلس می دانند خواستند که در پیش ثبت نام انتخابات مجلس اقدام به ثبت نام کنند.
مقبولیت، کارآمدی و شایستگی 3 شاخص موتلفه اسلامی برای بررسی نامزدها
حزب موتلفه اسلامی نیز تحرک بالایی در برگزاری جلسات انتخاباتی و پیگیری برای شناسایی افراد جهت تنظیم فهرست انتخاباتی دارد. پیشتر این حزب اعلام کرده بود که کمیته سیاسی این حزب برای انتخابات تشکیل شده و در جهت شناسایی افراد و تنظیم شاخص ها اقدام کرده اند. اخیرا معاون سیاسی این حزب اعلام کرد: در فهرست های انتخاباتی حزب موتلفه اسلامی مقبولیت، کارآمدی و شایستگی سه ویژگی مهم گزینش نهایی نامزدها خواهد بود و ما با همین شاخص افراد کارآمد را دعوت به پیش ثبت نام برای انتخابات میکنیم.
پایان پیام/