آزمایش انسانی اولین واکسن mRNA سرطان ریه در هفت کشور آغاز شد
پزشکان در 7 کشور آزمایش اولین واکسن mRNA سرطان ریه را روی بیماران آغاز کردهاند. این واکسن با نام «BNT116» که محصول شرکت BioNTech است، برای درمان شایعترین شکل این بیماری، «سرطان ریه سلول غیرکوچک» (NSCLC)، طراحی شده است.
براساس گزارش یورونیوز، واکسن BNT116 از فناوری mRNA –مشابه برخی واکسنهای کووید 19– برای کمک به سیستم ایمنی بدن در شناسایی و حمله به سلولهای سرطانی استفاده میکند. آزمایش این واکسن روی حدود 130 بیمار مبتلا به مراحل مختلف NSCLC، از مراحل اولیه قبل از عمل جراحی یا رادیوتراپی تا مراحل پایانی بیماری، در 34 مؤسسه تحقیقاتی در 7 کشور انجام خواهد شد.
اولین آزمایش واکسن mRNA ریه در کشورهای مختلف
سرطان ریه از عوامل اصلی مرگومیر ناشی از سرطان در سراسر جهان است؛ سال 2020 حدود 1.8 میلیون نفر جانشان را بر اثر این بیماری از دست دادند. از این تعداد حدود 230 هزار نفر در اتحادیه اروپا بودند که نشان میدهد تقریباً یک مورد از هر 5 مرگ ناشی از این سرطان در کشورهای عضو این اتحادیه اتفاق افتاده است.
اکنون فاز یک کارآزمایی بالینی اولین آزمایش انسانی BNT116 در 34 مؤسسه تحقیقاتی در 7 کشور بریتانیا، ایالات متحده، آلمان، مجارستان، لهستان، اسپانیا و ترکیه آغاز شده است. چند روز دیگر، اولین بیمار بریتانیایی نیز دوز اولیه واکسن خود را دریافت میکند.
این واکسن با ارائه نشانگرهای تومور NSCLC به سیستم ایمنی بدن کمک میکند بتواند با سلولهای سرطانی که این نشانگرها را بیان میکنند، مبارزه کند. هدف اصلی این واکسن این است که برخلاف شیمیدرمانی، واکنش ایمنی فرد به سرطان را تقویت کند و درعینحال به سلولهای سالم آسیبی نرسد.
در بیشتر موارد، سرطان ریه حتی پس از جراحی و پرتودرمانی نیز عود میکند. اکنون محققان امیدوارند این واکسن در کنار درمانهای دیگر بتواند از این اتفاق جلوگیری کند. به گفته محققان، حدود 20 تا 30 درصد بیماران مرحله 4 سرطان ریه با ایمونوتراپی زنده میمانند و اکنون این واکسن میخواهد شانس بقا را بیشتر کند.